Na początek uwagi techniczne i wyjaśnienie przyczyn połączenia właśnie tych ryb w jedną "bandę".
Są to ryby karpiowate, przy czym boleń jest jedynym żyjącym w Polsce typowym drapieżcą z tej rodziny. Nie ma uzębionej paszczy, nie licząc tzw. zębów gardłowych, które ma każda ryba - ale nie przeszkadza mu to w byciu doskonałym myśliwym i wielkim postrachem stad ukleji. Jaź i kleń są mu pod pewnymi względami bliskie - co prawda nie drapieżne, ale wszystkożerne ze skłonnościami do rybożerstwa (u klenia nawet silnymi - przy czym potrafi on żerować podobnie do bolenia, tj. głośno i widowiskowo). Podobne są w pokroju ciała i ogólnym wyglądzie srebrnej torpedy z czerwienią i czernią na płetwach; kleń zwykle nieco bardziej walcowaty od pozostałych, boleń najbardziej zwarty i dynamiczny w swoich liniach - tak bym to określił). Z tym srebrem też różnie bywa - stare jazie chowające się pod nawisami wierzbowymi są ciemnozłote, klenie też potrafią być złociste, a i boleń bywa różny. Ogólnie jednak wszystkie trzy ryby są modelowymi, dorodnymi rybami, z ciałem wrzecionowatym i przednim pyskiem - właśnie tak wyobrażamy sobie "rybę modelową" (tuszę sobie). Łączy je coś jeszcze: wszystkie te ryby przyczyniają się do udręki początkujących wędkarzy: widać je często, jak pływają sobie po rzece w tę i z powrotem, i nic sobie nie robią z naszych przynęt. Złowienie półmetrowego jazia, klenia lub bolenia nobilituje i czyni z moczykija wędkarza. To trzeba umieć. (Dodajmy, że boleń osiąga największe rozmiary - 5 kg to okaz, ale nie bardzo rzadki; jazie i klenie są okazowe już na poziomie 2 kg, jednak ryb o masie do 2 kg (50-60 cm) jest w porządnej rzece sporo).

Drugim podzbiorem w bandzie czworga jest trójca jaź, kleń, jelec: są to wszystko leuciscusy (odpowiednio: idus, leuciscus właściwy i cephalus), faktycznie do siebie podobne. Dorodnego jelca różni od klenia tylko wcięta płetwa odbytowa i dolny pysk. Nijak tu jednak nie pasuje boleń (Aspius aspius) - podobnie, jak do pierwszego tria nie pasuje jelec. To właśnie jego odmienność psuje nam zabawę: jest niewielką rybą spokojnego żeru tj. bez drapieżniczych zapędów, a 35 cm to już rzadki okaz. Tym niemniej wielu wędkarzy potrafi go docenić, zwłaszcza muszkarze. Łowienie go na suchą muchę wymaga sporo kunsztu i ostrożności - łowi się je dużo trudniej, niż kultowe u nas lipienie. Jest przy tym, co ciekawe, jedyną w tym towarzystwie rybą wartościową kulinarnie - ma smaczne, delikatne mięso. W rodzimej literaturze króluje jednak obiegowa formuła o tym, że ma on "mięso suche i ościste" - napisał to raz jakiś kulinarny matoł, a reszta powtarza. Suchy i ościsty to jest jaź, kleń i boleń za to są wodniste - i takoż ościste. Mają za to niewątpliwe walory sportowe dla wędkarzy.